31 srpnja 2023., 10:49

Radovi kasne, ali isplati se strpjeti

Milenijski projekt aglomeracije, koji se od 2019. godine provodi na području Grada Nina i općina Vrsi i
Privlaka napreduje iz dana u dan. Projekt obuhvaća izgradnju 102,1 kilometara kanalizacijske mreže i 34 crpne stanice, mjestimičnu sanaciju vodovodne mreže u ukupnoj dužini od 31,8 kilometara, izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Grgur s novim podmorskim ispustom, nabavu opreme za održavanje sustava odvodnje otpadnih voda i usluge vođenja projekta, nadzora i promidžbe projekta. Marko Rončević, koordinator projekta i voditelj odsjeka za komunalne poslove Općine Vrsi upoznao nas je s trenutnim stanjem projektima te aktivnostima koje se provode.

-Početkom ovog mjeseca, načelnik Općine Vrsi, Luka Perinić primio je od Šime Erlića, ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a ugovor težak 596.255,90 eura za financiranje projekta aglomeracije. Navedeni ugovor će smanjiti udio sredstava koje naša jedinica lokalne samouprave mora uložiti u projekt, navodi Rončević.
Crpne stanice
Ciljevi projekta su povećanje stope priključenosti na sustav javne odvodnje, adekvatno pročišćavanje otpadnih voda, povećanje učinkovitosti i pouzdanosti sustava javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, povećanje standarda kvalitete vode Jadranskog mora i čitavog mediteranskog područja, zaštita podzemnih voda i priobalnog područja i zaštita prirodne raznolikosti i biološkog sustava.

Na području naše općine dosad je izgrađeno otprilike 75 posto od planiranih 27,4 kilometara kanalizacijske mreže. U centru mjesta je odrađena izgradnja mreže i preostalo je asfaltiranje jedne ceste te ugradnja opreme u crpne stanice. U predjelu Vrsi-Mulo je za ugradnju preostao dio na Obali kneza Branimira i dio oko Školjića. Također, odradit će se i zamjena dijela cjevovoda vodovodne mreže u ulici Put Punte Velebit te izgradnja crpnih stanica. U predjelu Vrsi-Zukve je ostalo za izgraditi dvije crpne stanice te dio mreže koji se nalazi između 34. ulice i 1. ulice, istaknuo je voditelj odsjeka za komunalne poslove, naglasivši da intenzitet radova u ranijim fazama nije bio zadovoljavajući te su postojala određena kašnjenja.

Tijekom radova dolazilo je do zastoja uzrokovanih poremećajima na tržištu zbog pandemije koronavirusa, rata u Ukrajini, a dijelom i odgovornošću samog izvođača. Posljednjih mjeseci je dolazilo do problema i s asfaltiranjem jer se u međuvremenu povećala cijena radova za takve poslove, a cijena je ugovorena prije pet godina. Izvođač s kojim je potpisan ugovor ne obavlja direktno te poslove nego ovisi o kooperantima kojima ta cijena nije prihvatljiva. Moramo se strpjeti još neko vrijeme, jer je ovo jedan od najznačajnijih projekata koji će se ikad realizirati u našem mjestu. Naši mještani većinom se bave turizmom i ovaj projekt će zasigurno pridonijeti i tom segmentu, objasnio je Rončević, naglasivši da je početkom iduće godine planiran početak izrade priključaka na kanalizacijsku mrežu, ali i tu se javljaju potencijalni problemi.

Izrada priključaka

    -Budući da se na razini države zahtjeva objedinjavanje tvrtki za odvodnju i vodoopskrbu ne možemo u ovom trenutku sa sigurnošću znati kako će se odvijati ta faza projekta jer će Vodovod Zadar preuzeti vođenje, objasnio je koordinator projekta.
    Ukupna procijenjena vrijednost projekta veća je od 438,89 milijuna kuna bez PDV-a, od čega je preko 71 posto osigurano iz EU Operativnog programa »Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.«. Ostatak će u najvećem obujmu sufinancirati Hrvatske vode, resorno ministarstvo te ostatak tri jedinice lokalne samouprave – Nin, Privlaka i Vrsi. Općina Vrsi bi uz grad Nin i općinu Privlaka trebala ovim projektom ostvariti osamdesetpostotnu priključenost na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, što je u odnosu na dosadašnju pokrivenost značajno povećanje. Poboljšan sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda od iznimnog je značenja za očuvanje okoliša i turistički razvoj područja, te doprinosi socijalnoj stabilnosti i smanjenju regionalnih razlika u Hrvatskoj. (ZL)

    Odgovori

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)