8 svibnja 2023., 18:44

Molili za pomorce na svim morima svijeta

U organizaciji Udruge pomoraca Sveti Nikola Vrsi, ove nedjelje održano je tradicionalno hodočašće Majci Božjoj Trsatskoj, koja se još naziva i Zvijezdom mora te Kraljicom Jadrana. Svi hodočasnici, kojih je stiglo pedesetak, u svojim su srcima nosili razne molitve i prošnje, a neki su molili za sretan povratak svojih najmilijih koji se nalaze miljama udaljeni od svojih domova.

Blagdan Gospe Trsatske slavi se 10. svibnja kada je, prema predaji, 1291. godine na Trsat prenesena nazaretska kućica Svete obitelji. Gvardijan samostana, fra Krunoslav Kocijan pozdravio je pomorce iz Vrsi te podsjetio da godinama brojni hodočasnici stižu na Trsat preporučiti se Majci Božjoj, a među njima i mnogi pomorci, o čemu svjedoči i kapelica zavjetnih darova prepuna maketa brodova.

– Došli smo tu da zahvalimo Majci Božjoj što nas je pratila u svim situacijama na brodu, a molimo i za sve naše pomorce, koji se trenutno nalaze na svim morima svijeta. Želim zahvaliti članovima naše udruge, ali i svim mještanima koji su se žrtvovali da danas budemo na ovom mjestu, kazao je Neven Predovan, predsjednik Udruge pomoraca Sveti Nikola Vrsi.

Prije mise u trsatskom svetištu, pomorci i njihove obitelji posjetili su Rastoke. Riječ je o mjestu gdje se rijeka Slunjčica ulijeva u rijeku Koranu, a u svojemu toku kroz Rastoke stvara mnoštvo malih jezera, brzaka i slapova od kojih su najpoznatiji Buk, Hrvoje i Vilina kosa. Nakon mise i cjelodnevnog druženja, članovi su kući otišli s puno pozitivnih dojmova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)