14 siječnja 2023., 12:30

Nastavkom projekta Zaželi zadovoljni korisnici i gerontodomaćice

Korisnici su iznimno zadovoljni dosadašnjim radom gerontodomaćica, a tome u prilog ide i činjenica kako su svi dosadašnji sudionici uključeni i u novu fazu, s dodatkom novih, naglasio je voditelj projekta Kristian Vukić

Početkom rujna, u Općini Vrsi je s realizacijom nastavljen projekt Zaželi, iz Europskog socijalnog fonda – učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Veliko srce za Vrsi i Poljica” naziv je treće faze vrijedne nešto manje od pola milijuna kuna, kojom je zaposleno deset žena s područja Općine na rok od šest mjeseci. Nositelj projekta je Općina Vrsi, a voditelj Kristian Vukić, koji je obavio izniman posao u realizaciji te u konačnici pridonio ka učinkovitoj provedbi europskog programa.

Projektom Zaželi u trajanju od šest mjeseci, zaposlili smo deset žena prijavljenih u evidenciju nezaposlenih HZZ-a s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem, koje će pružati usluge potpore i podrške starijim i nemoćnim osobama s područja naše Općine, objasnio je Vukić, koji se u nastavku osvrnuo na zadovoljstvo korisnika u prethodnoj fazi projekta.

– Korisnici su iznimno zadovoljni dosadašnjim radom gerontodomaćica, a tome u prilog ide i činjenica kako su svi dosadašnji sudionici uključeni i u novu fazu, s dodatkom novih. Žene, sudionice projekta na ovaj način pridonose poboljšanju vlastitih znanja i vještina, što posebno utječe na povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada po završetku projekta, dodao je Vukić.

Među šezdeset korisnika je i Joso Perinić, koji u devetom desetljeću života, svakog petka željno očekuje posjet gerontodomaćice Sabine Ćošić Laslo. Prema njegovim riječima, projekt je izvrstan i trebala bi ga provoditi svaka jedinica lokalne samouprave.

– Već preko dvije godine sudjelujem u projektu i imam samo riječi hvale za isti i ljude koji ga provode. Radosno iščekujem svaki petak i dolazak gerontodomaćice Sabine. Radi, trudi se, a ja joj puno puta znam reći da ne treba toliko, govori nam Joso, dok Sabina napominje kako joj je projekt pružio jedno novo iskustvo koje je uistinu ispunjava.

Joso radosno iščekuje posjet gerontodomaćice Sabine

– Kad sam ulazila u projekt, postojala je određena bojazan kako ću se snaći i hoću li pronaći zajednički jezik s korisnicima. Danas, nekoliko mjeseci kasnije mogu reći kako mi je ovo bila izvrsna odluka, prezadovoljna sam poslom, korisnicima i danas smo svi poput jedne obitelji, priča nam Sabina, dodajući kako je korisnike poznavala od ranije površno, dok su sad poput jedne obitelji.

– Rad s ljudima me ispunjava, a nadam se kako i njima koristi moja pomoć. Svaki dan je novi izazov, a dok se družimo, zabavljamo i nerijetko smijemo, ništa mi nije teško, naglašava Sabina.

Posao raduje i ispunjava i gerontodomaćicu Dragicu Petešić iz Poljica, koja skrbi za šest korisnika iz svog mjesta. Među korisnicima je i 82 – godišnji Pere Petešić, koji kaže kako mu dobro dođe netko za razgovor, ali i pomoć oko svakodnevnih kućanskih poslova.

– Udovac sam, živim sa sinom i pomoć u kućanstvu znači mi jako puno. Dragica je stvarno vrijedna i pomaže mi što god treba. Projekt je za svaku pohvalu, stvarno, nemam riječi, prezadovoljan sam, u jednom dahu će barba Pere.

U projekt Zaželi uključene su žene od 50 godina pa na dalje, a naglasak je na socijalnu uključenost i izlazak istih na tržište rada.

– Odem im po lijekove, odvezem ih liječniku, u trgovinu, pomognem im skuhati ručak i slično. Kad sve sredimo i riješimo, sjednemo, razgovaramo se i vrijeme prođe uistinu brzo. Mnogima od njih fali razgovora, druženja i nekakve promjene, s obzirom na to da im je svaki dan isti, iskreno će za kraj Dragica.

ZAKLJUČENA PRVA FAZA PROJEKTA Općini Vrsi nedavno je isplaćen zadnji dio sredstava za prvu fazu projekta Zaželi, čime je isti uspješno zaključen.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)