26 prosinca 2022., 22:24

FOTO Najbolje fritule Anamarije Božić

Fritule su hrvatska slastica koja nalikuje krafnama, a pripremaju se najčešće u Dalmaciji

U sklopu manifestacije Vrški božićni šušur, u Vrsima je večeras održan izbor najbolje fritule pod nazivom »Čija frita mirita«. Prvo mjesto i glavna nagrada, mikrovalna pećnica, otišla je u ruke Anamariji Božić. Drugo mjesto i blender osvojila je Marijana Stojak, a treće mjesto i toster pripalo je Majdi Morović. Akontacija za sudjelovanje u ovom natjecanju bila je zdjela fritula, koje su vrijedne domaćice pripremale po svom osobnom receptu.

Žiri u sastavu Milka Nemarić (predsjednica), Boris Vukić Gavun i Branko Maraš Dine nije imao ni malo lagan posao.

– Sve su fritule uistinu odlične, domaćice su se potrudile i dale sve od sebe. Nije nam bilo lako, odlučivale su nijanse, ali morali smo u konačnici izabrati tri najbolje, istaknuo je član žirija Boris Vukić Gavun, naglasivši kako se nada još većem odazivu iduće godine.

Fritule su hrvatska slastica koja nalikuje krafnama, a pripremaju se najčešće u Dalmaciji. Običaj da se rade u danima posta, Badnjak i u vrijeme mesopusta. Vrlo su slične talijanskim zeppolama, no obično im se dodaje liker, rakija i korica limuna, mogu sadržavati grožđice, a posipaju se šećerom. Mogu se pripremati od dizanog tijesta s kvascem ili gušćeg lijevanog tijesta s praškom za peciva.

Program Vrškog božićnog šušura traje do zadnjeg dana ove godine, a prema riječima Rafaele Maraš, direktorice Turističke zajednice općine Vrsi, posjetitelje očekuju brojna događanja.

– Program događanja nastavlja se i sutra, Božićnim koncertom od 18 sati u župnoj crkvi te nastupom Rockatansky banda u 20 sati u šatoru na igralištu Gusterna. U srijedu će posjetitelje zabavljati domaći bend Propeleri, dok u četvrtak, 29. prosinca u 20 sati na pozornicu stupa mega popularni sastav Dalmatino, a nakon koncerta, slijedi zabava s DJ Meshijem do dugo u noć. Petak, 30. prosinca rezerviran je za koncert benda Kanela, a na staru godinu djeca će moći uživati u dječjem dočeku Nove godine u podne, istaknula je direktorica Maraš.

Nakon ocjenjivanja i proglašenja pobjednika, posjetitelji su mogli uživati u zabavi i pjesmi u režiji tria Arta te sastava Renome.

galerija:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)