27 prosinca 2022., 10:30

U novu godinu s proračunom od 3,1 milijun eura

Prema glavnom projektu, izgradnja vrtića bi u konačnici iznosila 15 milijuna kuna, odnosno nešto manje od dva milijuna eura. Općina će za taj projekt vjerojatno podignuti kredit, a za odobrenje istog potrebna je suglasnost Vijeća i Vlade Republike Hrvatske, rekao je voditelj financija Općine Vrsi Kristian Vukić

Općina Vrsi usvojila je prvi proračun u eurima za nadolazeću godinu koji iznosi 3.101.930 eura, odnosno 23.371.491 kuna.

Kristian Vukić, voditelj Odsjeka financija i računovodstva navodi kako su uz kapitalne projekte, proračunom obuhvaćeni i brojni drugi programi i aktivnosti koje Općina Vrsi provodi već godinama.

– Ovogodišnji proračun iznosi preko tri milijuna eura, a uključuje nekoliko krucijalnih infrastrukturnih projekata. Posebno ističem projekte izgradnje nove mrtvačnice na groblju u Vrsima te zgrade javne namjene u Poljicima. Projekcija za 2024. godinu iznosi 3.407.398, a za 2025. godinu 3.842.530 eura, rekao je Vukić, naglasivši kako se prema funkcijskoj klasifikaciji za usluge unaprjeđenja stanovanja i zajednice u 2023. godini izdvaja 1.849.736 eura. I u nadolazećem razdoblju planira se izgradnja novog dječjeg vrtića, a općinska uprava je spremna i na podizanje kredita za tu namjenu.

Brojni projekti u najavi

– Na projektnu dokumentaciju za izgradnju vrtića, tj. za idejni i glavni projekt do sad je utrošeno 40 tisuća eura. U 2023. godini će se provesti dva postupka jednostavne nabave. Riječ je o izvedbenom projektu za izgradnju dječjeg vrtića procijenjene vrijednosti 35 tisuća eura i izvedbenom projektu za opremanje interijera procijenjene vrijednosti 20 tisuća eura. Prema glavnom projektu, izgradnja vrtića bi u konačnici iznosila 15 milijuna kuna, odnosno nešto manje od dva milijuna eura. Općina će za taj projekt vjerojatno podignuti kredit, a za odobrenje istog potrebna je suglasnost Vijeća i Vlade Republike Hrvatske, pojasnio je Vukić. Sredstva su u ovoj godini osigurana i za energetsku obnovu Područne škole u Poljicima.

– Za energetsku obnovu škole u Poljicima predvidjeli smo 103.239 eura, a realizacija navedenog projekta planirana je za iduću godinu, istaknuo je Vukić te dodao kako su i ove godine u proračunu zastupljeni programi unaprjeđenja i održavanja komunalne infrastrukture, kao i potrebe u sportu, kulturi i socijalnoj skrbi.

– Za program održavanja objekata komunalne infrastrukture planirano je 1.019.800 eura, za javne potrebe u kulturi 15 tisuća eura, javne potrebe u sportu 18 tisuća eura, javne potrebe u socijalnoj skrbi 115.515 eura i javne potrebe u obrazovanju 39.700 eura, naglašava voditelj financija i računovodstva.

Za program predškolskog odgoja planirano je 12.100 eura, a za proračunskog korisnika, odnosno Dječji vrtić Vrška vila izdvojit će se 115.000 eura. Također, u narednoj godini nastavlja se i provedba pola milijuna kuna vrijednog projekta Žaželi, kojim je zaposleno deset žena s područja Općine na rok od šest mjeseci.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)