7 studenoga 2022., 9:56

Strojevi u uljari Predovan rade danonoćno

Radimo od sredine listopada, ali posljednjih nekoliko dana posla ima k’o u priči. Imamo stanku od nekoliko sati ujutro i to je to, nastavlja se dalje punom parom, govori nam Saša Predovan, vlasnik jedne od najmodernijih uljara na zadarskom području

Masline se diljem naše županije beru već petnaestak dana, ali berba se posebno intenzivirala poslije Svih svetih. Nakon nimalo lagane berbe, slijedi prerada. U uljari Predovan u Vrsima imaju pune ruke posla, strojevi rade danonoćno, a ulje teče u potocima.

Radimo od sredine listopada, ali posljednjih nekoliko dana posla ima k’o u priči. Imamo stanku od nekoliko sati ujutro i to je to, nastavlja se dalje punom parom, govori nam Saša Predovan, vlasnik jedne od najsuvremenijih i najmodernijih uljara na zadarskom području, otvorene 2014. godine.

Uljara Predovan u Vrsima u jednom trenutku može preraditi 1.650 kilograma maslina

Naime, vrška uljara je u kratko vrijeme postala jedna od najpoznatijih u županiji i šire, pa tako u nju svoje masline dolaze preraditi i iz Dalmatinske zagore. Kako nam prepričava vlasnik, dugo godina je gajio ideju otvorenja uljare u Vrsima.

Pravi pogon

– Godinama sam planirao pokrenuti seoski turizam u Vrsima i unutar poslovnog plana zamislio sam malu, obiteljsku uljaru. Bavim se inače ugostiteljstvom na Silbi te sam shvatio nakon nekog vremena kako bi bilo praktički nemoguće oba posla istovremeno obavljati kvalitetno i profesionalno. Odustao sam od seoskog turizma, ali je želja za otvaranjem male obiteljske uljare ostala prisutna, ističe Predovan i napominje kako se prvotni plan kasnije izmijenio.

Randman, odnosno postotak ulja, iznosi od 12 do 15 posto

– Počeo sam se svakodnevno informirati o načinu rada, potrebnoj kvadraturi prostora te tehničkim detaljima. Plan da otvorim malu, obiteljsku uljaru s vremenom je prerastao u pravi pogon koji u jednom trenutku može preraditi 1.650 kilograma maslina, dodaje naš sugovornik. Prema njegovim riječima, ova je godina iznimno dobra za maslinare.

Litra maslinovog ulja 120 kuna

– Ove godine radimo najbolje do sad, ali i maslina ima jako puno, ljudi su zadovoljni. Randman, odnosno postotak ulja, ovdje u našem kraju iznosi od 12 do 15 posto, dok je u unutrašnjosti županije nešto veći, objašnjava nam vlasnik.

“Godinama sam planirao pokrenuti seoski turizam u Vrsima i unutar poslovnog plana zamislio sam malu, obiteljsku uljaru. Bavim se inače ugostiteljstvom na Silbi te sam shvatio nakon nekog vremena kako bi bilo praktički nemoguće oba posla istovremeno obavljati kvalitetno. Odustao sam od seoskog turizma”

SAŠA PREDOVAN

Ove godine vrata uljare su otvorili 10. listopada, a nadaju se kako će barem do sredine prosinca biti potražnje za njihovim uslugama. U projekt uređenja i opremanja najsuvremenije uljare uloženo je preko dva milijuna kuna, od kojih je 750 tisuća kuna kredit HBOR-a. Također, iz godine u godinu moderniziraju i nadograđuju strojeve za što bolju kvalitetu i uslugu. Nakon prerade, prioritet je kvaliteta ulja, a kvaliteti onda parira i cijena, pa su očekivanja da će litra ove godine koštati 120 kuna, odnosno oko 16 eura. (ZL)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)