14 listopada 2022., 14:32

L.PERINIĆ: Izgradnja novog cjevovoda presudna je za turistički razvoj Vrsi

Izgradnjom cjevovoda tijekom ljetnih mjeseci neće dolaziti do prekida vodoopskrbe, već će sve ići neometano, istaknuo je načelnik Perinić i napomenuo kako je nedavno potpisao sporazum o prijenosu svojstva investitora s Općine Vrsi na Vodovod Zadar

S obzirom na izuzetno brzo i veliko povećanje potrošnje na cjelokupnom području sadašnjeg vodovodnog podsustava, koji je u ljetnoj turističkoj sezoni preopterećen, Općina Vrsi već godinama ima u planu gradnju novog dovoda vode s drugog ishodišta, iz vodospremnika Škripača.

Riječ je, naime, o milijunskom pothvatu kojim će se omogućiti nesmetana vodoopskrba cijelog mjesta, koje broji oko 1.600 stanovnika.

Podsjetimo, naselje se trenutno opskrbljuje vodom iz crpne stanice Boljkovac koja se u zimskom i ljetnom periodu zaslanjuje te uzrokuje probleme, a i sama dugotrajnost crpne stanice je upitna. Općinski načelnik Luka Perinić optimističan je oko navedenog projekta i njegove realizacije u skoroj budućnosti.

Investitor projekta Vodovod Zadar

Realizacijom projekta i izgradnjom navedenog cjevovoda, tijekom ljetnih mjeseci neće dolaziti do prekida vodoopskrbe, već će sve ići neometano. Projekt je krucijalan za daljnji turistički rast i razvoj Vrsi, istaknuo je Perinić i napomenuo kako je nedavno potpisao sporazum o prijenosu svojstva investitora s Općine Vrsi na Vodovod Zadar.

Nakon ishođenja lokacijske dozvole, sporazumom smo prebacili svojstva investitora na Vodovod Zadar. S obzirom na to da je zemljište na kojem se planira gradnja crpne stanice u vlasništvu RH, Općina Vrsi ne može tražiti od države da ustupi zemljište za vodnu infrastrukturu, već to jedino može učiniti Vodovod, objasnio je načelnik Perinić.

Novi cjevovod je potreban i zbog nedostatka vode u sušnijim godinama na izvorištima Vodovoda zapadno od Zadra, kada se u ovo područje mora dovoditi velika količina vode iz rijeke Zrmanje.

Količina vode za Vrsi neće više nepotrebno opterećivati nizvodni dio regionalnog vodovoda i transportirati se zaobilazno preko podsustava grada Zadra uz veće energetske troškove, nego će se dovesti iz novijeg magistralnog cjevovoda koji je inače vrlo slabo iskorišten. Prema idejnom projektu, dužina vodoopskrbnih cjevovoda približno će iznositi 6.770 metara, dok će hidrostanica imati 41 m2. (tp)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)