12 rujna 2022., 8:46

Cvitare naučila svirati u osmom desetljeću i s njima proputovala cijelu Hrvatsku

Novinar Toni Perinić razgovarao je 2019. godine s cvitarašicom Ankom Perinić, tada 92-godišnjom bakom iz Vrsi koja je godinama aktivno sudjelovala u radu kulturno – umjetničkih društava. Anka danas ima 95 godina i s radošću se prisjeća vremena kad je žarila i palila s cvitarama po cijeloj Hrvatskoj. U nastavku donosimo cijeli tekst.

Upoznajte baku Anku Perinić, 92-godišnju cvitarašicu iz Vrsi koja je naučila svirati usnu harmoniku u osmom desetljeću života. Anka više ne svira, jedino nekad sebi za dušu, kaže.

2005. godine u Vrsima se osnovao KUD i onda su mene zadužili da sviram cvitare iako nikad prije nisam svirala. Moj pokojni suprug Miro cvitarao je cijeli život. Malo vježbe i eto, prošla sam cijelu Hrvatsku “svirajući i pivajući, kaže ova zanimljiva baka.

Sudjelovala je i na nadaleko poznatoj Nadinskoj cvitarijadi gdje je bila miljenica publike.

Zadnji put sam nastupila na cvitarijadi 2017. godine i tad sam bila najstarija cvitarašica u županiji, ne znam jel se od tad uključio tko stariji, nastavlja Anka.

Baka Anka sudjelovala je i u Supertalentu, gdje nažalost nisu prošli audiciju ali su se dobro zabavili.

– Audicija je bila u Zadru, razmišljali smo u KUD – u zašto se ne bi prijavili i malo podružili i nasmijali. Prošli smo prvi krug audicije, zasvirali, zaigrali i otišli veselo kući, kaže nam sjetno Anka.

Ako ste mislili da je ovo sve, prevarili ste se. Baka Anka je došla i do Hrvatskog sabora.

baka Anka čuva fotografiju s Vladimirom Šeksom

– Za vrijeme posjeta gradu Zagrebu prije desetak godina, obišli smo i Hrvatski sabor. Tada je Vladimir Šeks bio potpredsjednik sabora i slučajno smo se sreli na hodniku. Ja brže bolje izvadila cvitare i zasvirala naše “Kukulešće”. Nakon toga sam se slikala s gospodinom Šeksom, završava lagano razgovor naša sugovornica.

I dan danas je počasni član KUD-a sveti Lovre jer ne može putovati kroz Hrvatsku. (tp)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.