28 kolovoza 2022., 13:54

Uskoro kreće obnova orijentira plovidbenih ruta iz 19. stoljeća

Sunčani sat na nenaseljenom i najistočnijem dijelu otoka Paga, nadomak Vrsi, uskoro će zasjati novim sjajem. Naime,  na inicijativu Općine Vrsi i udruge Volim Vlašići pokrenute su određene predradnje za početak obnove sata, koji administrativno i teritorijalno pripada gradu Pagu ali ima veliki kulturološki te povijesni značaj za Vrsi.

Sunčani sat ili relo, kako ga nazivaju u Vrsima, spomenik je za kojeg se pretpostavlja da je izgrađen između 1850. i 1870. godine. Nalazi se na vrhu poluotoka na rtu Škamica, na važnoj lokaciji u pomorskom prometu te se smatra da je bio orijentir plovidbenih ruta u tom morskom prolazu, istaknuo je Šime Stojak iz Općine Vrsi, napomenuvši kako su u proteklih godinu dana ishodovane potrebne dozvole konzervatora te je izrađena studija obnove.

Šime Stojak, Općina Vrsi

Ana Žunić iz udruge Volim Vlašići navodi kako su pokušavali „iskopati“ što više informacija i podataka o satu, ali bez uspjeha.

Nažalost, ne postoji nacrt niti skica ovog sata, tako da ne možemo utvrditi kako je izgledao na početku i kad je točno izgrađen. Jedino možemo sa sigurnošću reći kako ga je izgradio kamenoklesar Jure Komadina iz Vlašića, koji je uz sunčani sat napravio još dva bunara u Vlašićima, objašnjava nam Žunić. Kako dalje u razgovoru navodi, nije otkriveno od kojeg kamena je izgrađen sat.

Ana Žunić, predsjednica udruge Volim Vlašići

Nitko ne može utvrditi od kakvog kamena je izgrađen sat i jesu li možda pri izgradnji korišteni ostaci nekakve utvrde ili crkvice svetog Paškvala, koja se nalazi na susjednom otočiću Veli Sikavac, dodaje Žunić.

Prema najavama, obnova ovog povijesnog bisera trebala bi biti dovršena do lipnja iduće godine. (tp)

Izgled sata u prošlosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)