22 kolovoza 2022., 9:24

Žute lubenice i indijanske banane oduševile posjetitelje sajma “Egzotičnim uzgojem protiv klimatskih promjena”

Još kao student sam htio raditi ono što ne radi nitko i pročitao sam članak u novinama o egzotičnom voću koji me zaintrigirao. Tad sam sve novce uložio u to i mogu reći kako danas radim posao koji volim i živim od toga, ističe Ivan Šulog, jedan od najvećih proizvođača egzotičnog voća i povrća. 

 

Ovog vikenda, na glavnoj rivi u Vrsima moglo se isprobati pitahayu, granadillu, maracuju, mango te drugo egzotično voće i povrće izloženo na sajmu “Egzotičnim uzgojem protiv klimatskih promjena” koji se održao po prvi puta. Riječ je, naime, o novom i zanimljivom događaju u organizaciji LAG-a Bura, Extoic Kinga i Turističke zajednice Općine Vrsi kojim se posjetiteljima želi predstaviti egzotična poljoprivreda, koja raste i uspijeva u hrvatskoj zemlji. Na sajmu je sudjelovalo dvadesetak izlagača iz cijele Hrvatske, a uz egzotično voće i povrće, izloženi su i drugi proizvodi te ručni radovi vrijednih OPG-ovaca. Ivan Šulog iz Donje bistre, vlasnik Exotic kinga, jedan je od najvećih proizvođača egzotičnog voća i povrća u Hrvatskoj. Zatekli smo ga kako reže, vjerovali ili ne – žutu lubenicu.

Egzotično voće i povrće raste u okolici Zagreba i u Ravnim kotarima

Žuta lubenica je nešto slađa od crvene, ima tanku koru i manja je od one obične. Imamo šest vrsta žute lubenice, objašnjava nam ljubazni vlasnik, koji se od 1996. godine bavi uzgojem egzotičnih vrsta.

Još kao student sam htio raditi ono što ne radi nitko i pročitao sam članak u novinama o egzotičnom voću koji me zaintrigirao. Tad sam sve novce uložio u to i mogu reći kako danas radim posao koji volim i živim od toga, ističe Šulog, napominjući kako su svi proizvodi domaći, iz svih dijelova Hrvatske.

Ivan Šulog se od 1996. godine bavi uzgojem egzotičnih vrsta

Sve proizvode uzgajamo na području Hrvatske – u okolici Zagreba i u Velikim Zdencima gdje imamo veliko zemljište, a radimo i sa stotinu kooperanata iz svih krajeva Lijepe naše, dodaje vlasnik Exotic kinga. Kako dalje navodi, u početku nije bilo lagano nabaviti sadnice i sjeme za uzgoj.

Tad još nismo bili dio EU i nije bilo lagano uvesti sadnice, obzirom da se radi o egzotičnim vrstama. Danas s tim nemamo problema, sve ide lagano, obzirom da su iza nas godine rada i djelovanja, napominje Ivan Šulog.

Egzotično voće raste i u Ravnim kotarima, na imanju Dragana Marinovića iz Poličnika, koji od 2016. godine uzgaja indijanske banane.

Naša plantaža je prva u Dalmaciji ali ne i zadnja. Indijanske banane koje uzgajamo uspijevaju izvrsno u ravnokotarskoj zemlji, a sad je i otprilike vrijeme sazrijevanja ploda, govori nam Marinović, ističući kako su značajne razlike u okusu i nutritivnoj vrijednosti između indijanske i obične banane.

Indijanska banana Dragana Marinovića prava je energetska bomba

Indijanska banana prava je energetska bomba

Okus nije toliko različit ali je zato nutritivna vrijednost puno veća u korist indijanske banane, riječ je o jednoj maloj energetskoj bombi. Jedan plod zadovoljava čovjekove dnevne potrebe za svim vitaminima i mineralima, objašnjava poljoprivrednik iz Poličnika, koji sve proizvode prodaje na veliko, a kako kaže, da ima duplo, sve bi se jednako prodalo.

Veliki interes vladao je i za eteričnim uljima i sapunima od raznih biljki koje proizvode Sandra i Ivan Šestan iz Briševa.

Bavimo se uzgojem aromatičnog i ljekovitog dalmatinskog bilja te proizvodnjom eteričnih ulja i hidrolata od smilja, ružmarina, lavande, lovora i kadulje. Iako su to nama poznate i obične biljke, turistima je to egzotično i nepoznato, priča nam Sandra, dok suprug Ivan vješto objašnjava turistima ponudu na štandu.

Ivan i Sandra Šestan predstavljaju svoje proizvode

Tijekom dva sajamska dana, održano je više panel rasprava, a gosti su mogli isprobati i egzotična jela kuhara Saše Polojca. Koordinatorica sajma, Ana Mamić iz LAG-a Bura, koji djeluje na području devet jedinica lokalne samouprave naše županije zadovoljna je odazivom posjetitelja.

– Posjetitelje smo kroz dva dana sajma htjeli upoznati s netipičnim biljkama za naše lokalno područje, koje su svakim danom sve popularnije i traženije. Također, želimo podići svijest o ekološkim principima karbonski neutralne Europe, istaknula je Mamić, napominjući za kraj kako je pokrovitelj sajma Ministarstvo poljoprivrede te ministrica Marija Vučković. (tp)

Posjećenost sajma bila je izvrsna

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)