31 srpnja 2022., 13:36

[FOTO] Vrške ćakule oživjele najstariju ulicu u Vrsima

Vrške ćakule su se od prvog dana uvukle pod kožu svima nama, ali i posjetiteljima koji su tijekom protekle dvije pandemijske godine više puta pitali kad će se manifestacija opet održati. Potrebno je kroz ovakve događaje raditi na očuvanju našeg identiteta i bogate povijesti te educirati i mlade ljude da oni jednog dana mogu biti aktivni prenositelji tradicije, istaknuo je Šime Stojak, idejni začetnik manifestacije

 

Nakon dvije godine pauze, jučer su održane legendarne Vrške ćakule, manifestacija starih običaja, zanata i predmeta koja je u proteklih pet godina stekla kultni status, a među mještanima i posjetiteljima slovi za jedan od najomiljenijih događaja. Neviđen šušur vladao je u stoljetnoj, staroj jezgri mjesta, koja je za ovu prigodu bila obogaćena autentičnom scenografijom i brojnim originalnim predmetima, koji se u konobama i crnim kužinama čuvaju i preko stoljeća. Nije nedostajalo ni dobre, autohtone spize za koju su se pobrinuli mještani na više štandova. Pripremao se pivac ispod peke, lešo janjetina, puži, sipa s bobom i na salatu te neizostavne fritule i kroštule.

Vrške ćakule su se od prvog dana uvukle pod kožu posjetiteljima 

– Nema do domaće spize, kakvi hamburgeri, ćevapi, ovo je neusporedivo i neprocjenjivo, dobacila nam je posjetiteljica dok smo zajedno s njom čekali u redu za hranu.

– Izvrsno, izvrsno, oduševljeni smo, ambijent je stvarno prva liga, bravo Vrsi, dodala je druga.

Posjetitelji su također mogli vidjeti kako je nekad izgledala soba ili kužina, a posebno za ovu manifestaciju svake godine svoja vrata otvara obućarska radionica Nikole Batovića, koja je u Vrsima djelovala od sredine prošlog stoljeća pa sve do 2004. godine. „Ćakule“ su prvi put održane 2017. godine prema ideji Šime Stojaka, koji smatra kako se kroz ovakve događaje treba aktivno raditi na očuvanju identiteta i povijesti.

– Vrške ćakule su se od prvog dana uvukle pod kožu svima nama, ali i posjetiteljima koji su tijekom protekle dvije pandemijske godine više puta pitali kad će se manifestacija opet održati. Potrebno je kroz ovakve događaje raditi na očuvanju našeg identiteta i bogate povijesti te educirati i mlade ljude da oni jednog dana mogu biti aktivni prenositelji tradicije. Ovim putem želim zahvaliti svim mještanima koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji, a posebno hvala onima koji su nam ustupili stare predmete i namještaj iz svojih kuća, naglasio je Stojak.  Više predmeta koji su svjedoci prošlih vremena izložila je i Milka Nemarić, neumorna čuvarica starih običaja koja je posjetiteljima objasnila za što se koristio pojedini predmet. Također, spomenula je i „siđe“, koje polako ali sigurno odlaze u povijest.

Prije je u selu bilo pet-šest siđa, dok je danas tek jedna 

– Nas desetak umirovljenika okupljamo se u ljetnim mjesecima navečer na „siđi“ pokraj Olića kuće gdje se družimo i razgovaramo. Prije je takvih „siđa“ u selu bilo pet – šest, dok je danas ostala samo ta jedna. Svaki dan nas je sve manje, ali ne damo se, istaknula je baka Milka, koja je zaradila ovacije svih prisutnih.

Tijekom večeri, održane su tri stare igre – nošenje vode na glavi za žene te skakanje u vrećama te nošenje jaja u žlici za djecu. Kabao s vodom do cilja je najbrže donijela Mirela iz Zagreba, koja je kazala kako već godinama dolazi u Vrsi i posjećuje ovu manifestaciju. Večer je obilovala i dobrom, dalmatinskom pjesmom za koju su bili zaduženi trio Arta, duo Mate&Mate te sastav Renome.

Događaj je organizirala Turistička zajednica Općine Vrsi uz suradnju Općine Vrsi, komunalne tvrtke Vrsi infrastruktura te Centra za podršku i razvoj civilnog društva – Cepore Vrsi. Program Vrškog lita nastavlja se u utorak, 02. kolovoza, središnjim događajem sezone – Vrškom noći na kojoj će nastupiti legendarni rock sastav Crvena jabuka.

T.P.

 

galerija:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)