23 studenoga 2021., 14:51

Baka Luca Vukić proslavila stoljeće života

Kosu nikad nisan piturivala niti kemiju na lice stavljala. Čisti sapun, lug, voda i lice bi se sijalo. Nema zdravlja u kemiji, tajna je dugovječnosti stogodišnje slavljenice, Luce Vukić iz Vrsi. 

Rođendan predstavlja veliki dan za slavljenika, podsjeća na prve, najznačajnije dodire sa svijetom – prvi plač i majčin zagrljaj. Godine brzo prolaze, lete, a prava je sreća i radost doživjeti i iskusiti umirovljeničke dane. To je pošlo za rukom baki Luci Vukić iz Vrsi, koja ne samo da je doživjela umirovljeničke godine, već je jučer napunila 100 godina, čitavo stoljeće života. Rođena davne, poslijeratne 1921. godine u doba Kraljevine SHS, nadživjela je nekoliko državnih uređenja i preživjela dva rata. Na stogodišnjicu rođenja uputili smo se kod bake Luce, koja iako slaba i krhka zbog životne dobi, i dalje zrači životnim optimizmom. Zatekli smo je u telefonskom razgovoru, čestitari zovu i dolaze cijeli dan, nije mala stvar slaviti troznamenkasti rođendan.

MAJKA, BAKA, PRABAKA I ŠUKUNBAKA

Mamo, evo gostiju, došli su ti čestitati rođendan, objašnjava joj sin Marko, jer kako kaže, već je preko petnaest godina slijepa.
A dica moja, niste tribali, volila bi ja da neman, ali što je tu je, uzvraća oštroumno baka Luca i mami nam osmijeh na lice te odmah nastavlja:
Godine prođu, ni ne okreneš se. Osmero dice san s mužon odranila i podigla, polje radila, blago držala, posla je bilo ka’ u priči. Niko se nije žalija, svi su s malo bili zadovoljni, nastavlja baka Luca, koja je prije osam desetljeća kao mlada cura djevojačkog prezimena Maraš, došla u „Gornje selo“ u obiteljsku kuću Vukića. Suprug joj je umro prije 18 godina, a nažalost, izgubila je i sina – bol je to koja nikad ne prolazi. Djeca su joj podarila jedanaest unučadi, još više praunučadi, a može se pohvaliti da je i šukunbaka. Bolesti i Korone se ne boji, nedavno je bila u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, ali nije se zarazila.
Domaćica koja joj pomaže u kućanstvu imala je koronu i nije nam bilo svejedno, ipak je u poznim godinama. Ali, korona je zaobišla, ne da se, jak je to organizam, pojašnjava nam sin Marko.

KOJA JE TAJNA DUGOVJEČNOSTI?

Do prije nekoliko godina, redovito je svake nedjelje išla u crkvu, a sad svakodnevno moli za svoje najmilije unutar svoja četiri zida. Radio joj svira, vijesti sluša, upućena je u sva zbivanja. Kad su u pitanju stogodišnjaci, svi znatiželjno žele čuti koja je tajna dugog života, pa smo i mi uputili isto pitanje. Baka Luca je tu jasna – nikakva kemija ne dolazi u obzir.
Kosu nikad nisan piturivala niti kemiju na lice stavljala. Čisti sapun, lug, voda i lice bi se sijalo. Nema zdravlja u kemiji, ponavlja nam nekoliko puta.

NAJSTARIJA STANOVNICA OPĆINE VRSI

Luca Vukić je ujedno i najstarija stanovnica Općine Vrsi, a povodom njezinog velikog dana, Općinski načelnik Luka Perinić uručio joj je u ime svih sumještana buket cvijeća i zaželio joj zdravlje, sreću i još rođendana.
Kažu prvih sto godina je najteže, a kasnije je već lakše. Život vam zasigurno nije bio lagan i svi se možemo ugledati na radost i žar s kojim živite svaki novi dan. U ime naše Općine želim da vas dobro zdravlje prati i dalje, a čvrsto se nadam kako se vidimo i dogodine, istaknuo je načelnik, a baka Luca je još jednom zahvalila na svim čestitkama te povratno svima zaželjela sve najbolje u životu. Proslava rođendana nastavljena je večerom u restoranu Karoca uz veliki broj poklona, a najveći i najvrjedniji joj je zasigurno obitelj na okupu. Draga bako, neka vas zdravlje, sreća i vaš nepresušni optimizam prati i dalje, jedno stoljeće je prošlo, a drugo tek počelo. Živili!

Toni PERINIĆ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.