16 srpnja 2022., 11:19

[GALERIJA] Jela s “Materinog pijata” oduševila posjetitelje

Članovi KUD-a sveti Lovre pripremali su jela iz prošlosti, koja su nerijetko bila jedini obrok u danu za vrške težake. Podijeljeno je nešto manje od tisuću besplatnih porcija, za koje su svi prisutni imali samo riječi hvale 

 

Miris mora, dobre spize i dašak prošlosti dočaran kroz stare predmete savršeno su se povezali i iznjedrili novu manifestaciju “Materin pijat” koja se jučer po prvi put održala u Parku vrških pomoraca. Zajedničkim snagama KUD-a sveti Lovre i Turističke zajednice Općine Vrsi brojnim posjetiteljima iz svih krajeva svijeta predstavljena je gastronomija Vrsi u prošlosti, ali i stari običaji, predmeti i alati, koje je za ovu prigodu ustupila Milka Nemarić, neumorna čuvarica vrških običaja. Članovi KUD-a pripremali su jela iz prošlosti, koja su nerijetko bila jedini obrok u danu za vrške težake. Podijeljeno je nešto manje od tisuću besplatnih porcija, za koje su svi prisutni imali samo riječi hvale.

Danas kuhamo jela iz moje mladosti, iz nekih gorih ali boljih vremena, kazala je kroz smijeh na početku razgovora Marija Maša Perinić, članica KUD-a, koja je zainteresiranim turistima, ali i mlađim generacijama u crnoj kužini, koja je prigodom ove manifestacije prenesena uz more, dočarala kako se nekad ručno prela vuna. Također, Maša nam je predstavila i jela koja su se našla na vrškom stolu.

Spremili smo palentu na tri-četiri načina, koja je u prošlosti, uz krumpire prehranjivala naše ljude. Palenta se jela s vinom, mlijekom, pancetom, pomidorima, srdelama, pečenicom i duvenicom – stvarno, na stotinu i jedan način. Svaka kuća je tad imala blago, ovce pa bi se s domaćim, izribanim sirom jeli mali krumpiri, kuhani pod korom. To nam je bilo glavno jelo, većinom za večeru, objašnjava Maša i dodaje kako su za ručak na stolu većinom bile lazanje, koje su pak među turistima izazvale zbunjenost, obzirom da su očekivali talijansku verziju istog imena, a dobili su nešto potpuno drugačije.

Lazanje su zapravo rezanci od brašna i vode, koji bi se umiješali u čvrsto tijesto i rezali na trakice. Nakon toga bi se stavili u kipuću vodu na kominu i kuhali par minuta. Većinom su se jeli sa suhim mesom ili krumpirima, prisjeća se naša sugovornica, napominjući kako se uz svaki obrok jeo i domaći kruh ispod cripnje, peke. Uz navedena jela, na vrškom stolu našao se i kuhani koromač, makaruni, tarci te neizostavne fritule i pecipaje. Uz gastro dio, članice KUD-a uprizorile su pranje biljaca i odjeće u moru, a gledatelji su ih nagradili gromoglasnim aplauzom. Tijekom cijele večeri, glazbeni dio besprijekorno su odradili dečki iz Trio Arta i fešta od spize i starih običaja trajala je do dugo u noć.

 

T.P.

 

fotogalerija:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)